Gateway School

An existing residential structure was reconfigured to meet the needs of the school: the entry stair was replaced by a ramp; a steel canopy was installed for shelter and to mark the entry; the building was extended six feet to the rear so that all classrooms get natural light; and a twenty foot high gymnasium was built on the roof. Sectional subtractions between floors provide visual and acoustic continuity: an oculus to the lower level, an oval opening linking the gathering room to the classrooms above, a double-height work area and kitchen, and a viewing mezzanine in the gym encourage social interaction and help make the building intelligible to its inhabitants.  2001.

Architect of Record: ABA Studio, New York. Project Architect: Philippe Baumann

Links + Publication

Design Award. AIA NY Chapter. Architecture Award. ABA Studio; Gateway School.
The Gateway School. New York 2000. Robert Stern, The Montacelli Press 2006.
Architectural Record. February 2002. Building Types Study 806. The Gateway School. Vol.190, No.2. Pg.116.
2001 Design Awards; The Gateway School. Oculus. December 2001. Volume 64, Number 4.
Form Meets Function in Gateway School’s Design. The Villager. May 30, 2001. Pg. 21. Vol. 71.